Sekret tkwi tak naprawdę w bezie. Ta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Jest idealnie krucha z zewnątrz i tak samo idealnie wilgotna wewnątrz.
Beza Pavlova z truskawkami
Składniki
- NA BEZĘ: 5 białek ze średniej wielkości jajek
- 250 g cukru (nie mniej, bo beza może opaść)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- NA KREM: 200 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe.
Składniki
- NA BEZĘ: 5 białek ze średniej wielkości jajek
- 250 g cukru (nie mniej, bo beza może opaść)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- NA KREM: 200 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe.

Etapy przygotowania
WYKONANIE BEZY: Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stop. C (grzanie góra/dół). Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20 cm, wyłożyć nim blachę. Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze ok. 2 minut. Pianę wyłożyć na narysowany na papierze do pieczenia okrąg i delikatnie podnosić zewnętrzne boki bezy. W środku zrobić zagłębienie również wyciągając pianę „ku górze”. Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stop. C i pieczemy bezę przez 3 godziny. Długo, ale naprawdę warto – beza zachowa jasny kolor i będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta, lekko wilgotna w środku. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. WYKONANIE KREMU: Śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier, mascarpone i ubijamy, aż masa zesztywnieje. Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem. Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (5)



Składniki
- NA BEZĘ: 5 białek ze średniej wielkości jajek
- 250 g cukru (nie mniej, bo beza może opaść)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- NA KREM: 200 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe.
WYKONANIE BEZY: Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stop. C (grzanie góra/dół). Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20 cm, wyłożyć nim blachę. Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze ok. 2 minut. Pianę wyłożyć na narysowany na papierze do pieczenia okrąg i delikatnie podnosić zewnętrzne boki bezy. W środku zrobić zagłębienie również wyciągając pianę „ku górze”. Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100 stop. C i pieczemy bezę przez 3 godziny. Długo, ale naprawdę warto – beza zachowa jasny kolor i będzie chrupiąca na zewnątrz i puszysta, lekko wilgotna w środku. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i studzimy bezę bez wyciągania jej na zewnątrz. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. WYKONANIE KREMU: Śmietankę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier, mascarpone i ubijamy, aż masa zesztywnieje. Przed samym końcem ubijania dodajemy esencji waniliowej i sok z cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem. Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu.
Niebo w gębie!!
Smakowite danie!
uwielbiam mielone,wyglądają wspaniale:)
Fajne!
Super kotleciki;)