Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta beza Pavlova z truskawkami jest idealnie piankowa w środku i chrupiąca na zewnątrz. Wypełniona bitą śmietaną i owocami stanowi idealny deser w upalne dni.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Przygotuj bezę. Piekarnik rozgrzej do 140 st. Celsjusza bez termoobiegu, a na blaszce od piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą garnka lub miski narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm. Obróć papier do góry nogami. W misce ubij białka na sztywno z dodatkiem soli. Dodawaj stopniowo po łyżce cukru pudru, cały czas kontynuując ubijanie aż masa będzie gładka i błyszcząca. Ostrożnie dodaj ocet, pastę i mąkę i ubijaj jeszcze przez 5-10 sekund.
Nakładaj po kleksie białek w każdym z czterech rogów blachy – między blachą a papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będzie się on zwijał w trakcie pieczenia. Pozostałe białka wyłóż na ślad okręgu, formując szczyt bezy w niewielką nieckę. Wstaw bezę do piekarnika i piecz ją przez 90-120 minut, do momentu aż zacznie się samoistnie odklejać od papieru. Wyłącz piekarnik i schładzaj Pavlovą wewnątrz, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ciasto musi być już chłodne przy wyjmowaniu.
Przygotuj wykończenie bezy. Truskawki umyj i pokrój na połówki. Szypułki możesz zostawić do dekoracji lub możesz je obrać – to zależy od ciebie. Śmietankę ubij na sztywno w misce.
Złóż bezę Pavlovą. Na wierzchu bezy rozsmaruj cienką warstwę dżemu truskawkowego, a następnie rozłóż bitą śmietanę. Całość udekoruj truskawkami. Bezę Pavlovą z truskawkami podawaj od razu po przygotowaniu. Jeśli musisz ją przechować, trzymaj ją w szczelnym pojemniku, w lodówce.