Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beza z mascarpone i truskawkami to przepyszny deser idealny na upalne dni, który szczególnie polecam dla wielbicieli słodkości. Wszystkie składniki deseru doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk. Taka beza najlepiej smakuje z ulubionymi, najlepiej kwaskowatymi owocami.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 169
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 185
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 169
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 185
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę ( ale nie za sztywną ) następnie małymi porcjami ( po 1 łyżce ) dodajemy cukier, cały czas dokładnie i długo ubijamy po każdej dodanej porcji cukru. Na końcu wlewamy ocet lub sok z cytryny i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, całość jeszcze chwilę ubijamy. Gotowa beza powinna być błyszcząca, bardzo gęsta i sztywna. Pianę rozsmarowujemy na na kole o średnicy 20 cm narysowanym na papierze do pieczenia. Bezę suszymy na blaszce w piekarniku rozgrzanym do temp. 140 st C około 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy ją jeszcze 3 godziny. Wysuszoną bezę studzimy w piekarniku.
Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki a większe sztuki w plastry.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania wsypujemy śmietan – fix. Tak przygotowaną masę przekładamy na bezę i starannie ją rozsmarowujemy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Gotową bezę od razu podajemy.