Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyrządzenie tego bezglutenowego ciasta cytrynowego jest niesamowicie szybkie proste. Potrzeba wyłącznie 7 składników i około 15 minut, by wstawić do piekarnika wyjątkowo pyszny deser – idealny na każdą okazję. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, miękkie i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek mielonych migdałów przyjemnie podkreśla i podkręca smak tego wypieku.
Wymiary formy: 35x12 cm
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 377
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1351
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25345
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 377
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1351
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25345
Składniki
Utrzyj masło z cukrem pudrem. Dodaj skórkę cytrynową i utrzyj wszystko do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dołóż przesianą mąkę i delikatnie wmieszaj ją szpatułką silikonową lub drewnianą. Następnie dodaj mielone migdały.
Formę do pieczenia o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do blaszki i wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 45-50 minut, do ładnego przyrumienienia i suchego patyczka.
Przygotuj lukier.
W miseczce wymieszaj sok z cytryny i cukier puder na jednolitą masę.
Lukrem polej wierzch ciasta. Przed zastygnięciem posyp skórką cytrynową.
Bezglutenowe ciasto cytrynowe przechowuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku.