Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała damulka to delikatne, puszyste i szlachetne ciasto z wyjątkowym kremem śmietankowym z użyciem kompotu jabłkowego.
Tortownica 26 cm, mikser
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 878
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 878
Składniki
Najpierw zrób biszkopt. Jajka w całości, cukier, sól, cukier waniliowy zmiksuj na gładką puszystą masę. Powinna być jasna i mieć konsystencję kremu. Wmieszaj delikatnie mąkę do przygotowanej masy. Połącz składniki.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na biszkopt. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni Celsjusza i piecz około 35 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój biszkopt na trzy części.
Zrób teraz krem. Żelatynę zamocz w wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż ją do rondelka. Dodaj skórkę z cytryny i kompot. Podgrzej na małym ogniu i mieszaj tak długo aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do stężenia.
W tym czasie ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Połowę porcji wymieszaj z tężejącym kompotem jabłkowym. Resztę śmietany zostaw.
Na spód wyłóż połowę porcji ubitej śmietanki. Przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowo-jabłkowy. Na wierzch ułóż trzeci blat ciasta i resztę ubitej śmietanki.
Włóż białą damulkę do lodówki na całą noc. Przed podaniem, posiekaj drobno orzechy i wysyp na wierzch.