Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem na białkach, bez odrobiny tłuszczu. Biały krem do tortów, eklerek, ptysiów i ciepłych lodów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12183
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12183
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Składniki
Wodę z cukrem i pół łyżeczką octu zagotowuje się, trzeba przemieszać i gotować aż zgęstnieje na "syrop malinowy" może to być nawet powyżej pół godziny. Wyłącza się ogień i teraz można ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Użyłam robota planetarnego, żeby mieć wolne ręce. Syrop wlewa się cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Tak! wlewa się prawie wrzący syrop do białek.
Teraz trzeba ustawić misę nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby misa nie dotykała wody. Trzeba masę malaksować około 20 minut do całkowitego zgęstnienia kremu. Potem miskę wstawia się do zimnej wody, dalej malaksuje, można dodać sok z cytryny i wanilię, miałam drobny cukier waniliowy.
Gotowe, można nakładać. Najlepiej użyć do tego tylki i rękawa. U mnie jakaś mała zabawkowa tylka i nacięty woreczek foliowy.
Smacznego :)