Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem na białkach, bez odrobiny tłuszczu. Biały krem do tortów, eklerek, ptysiów i ciepłych lodów.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 32
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1980
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 32
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1980
Składniki
Wodę z cukrem i pół łyżeczką octu zagotowuje się, trzeba przemieszać i gotować aż zgęstnieje na "syrop malinowy" może to być nawet powyżej pół godziny. Wyłącza się ogień i teraz można ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Użyłam robota planetarnego, żeby mieć wolne ręce. Syrop wlewa się cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Tak! wlewa się prawie wrzący syrop do białek.
Teraz trzeba ustawić misę nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby misa nie dotykała wody. Trzeba masę malaksować około 20 minut do całkowitego zgęstnienia kremu. Potem miskę wstawia się do zimnej wody, dalej malaksuje, można dodać sok z cytryny i wanilię, miałam drobny cukier waniliowy.
Gotowe, można nakładać. Najlepiej użyć do tego tylki i rękawa. U mnie jakaś mała zabawkowa tylka i nacięty woreczek foliowy.
Smacznego :)