Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem na białkach, bez odrobiny tłuszczu. Biały krem do tortów, eklerek, ptysiów i ciepłych lodów.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Składniki
Wodę z cukrem i pół łyżeczką octu zagotowuje się, trzeba przemieszać i gotować aż zgęstnieje na "syrop malinowy" może to być nawet powyżej pół godziny. Wyłącza się ogień i teraz można ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Użyłam robota planetarnego, żeby mieć wolne ręce. Syrop wlewa się cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Tak! wlewa się prawie wrzący syrop do białek.
Teraz trzeba ustawić misę nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby misa nie dotykała wody. Trzeba masę malaksować około 20 minut do całkowitego zgęstnienia kremu. Potem miskę wstawia się do zimnej wody, dalej malaksuje, można dodać sok z cytryny i wanilię, miałam drobny cukier waniliowy.
Gotowe, można nakładać. Najlepiej użyć do tego tylki i rękawa. U mnie jakaś mała zabawkowa tylka i nacięty woreczek foliowy.
Smacznego :)