Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 47
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 45
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3104
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 47
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 45
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3104
Składniki
Samo dno tortownicy o średnicy 22 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Schłodzone białka ubić na sztywno dodając cukier [muszą być tak sztywne, że po odwróceniu miski do góry nogami ni mogą z niej wylecieć]. Stale ubijając - dodać żółtka.
Przesiać na pianę mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najniższych obrotach miksera lub ręcznie połączyć razem składniki. Przełożyć do przygotowanej wcześnie formy.
Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Po ty czasie tortownicę trzymać na wysokości 50-65 cm nad podłogą i dwukrotnie upuścić ciasto. Wstawić do piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
[Przepis znaleziony na mojewypieki.blox.pl] Polecam!