Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z tradycjami kuchni polskiej biszkopt przygotowuje się wyłącznie z jajek, cukru i mąki. W klasycznym wypieku nie ma tłuszczu. Nie ma też potrzeby dodawać do niego proszku do pieczenia. Taki biszkopt jest puszysty i lekki niczym gąbka. Najlepiej nadaje się do przekładania kremem na bazie bitej śmietany. W przypadku cięższych kremów, np. z serka mascarpone, często okazuje się nie dość stabilny. Do tortów z takimi kremami lepiej wykorzystać biszkopt maślany. Jest mniej delikatny, za to pozwala stworzyć kilku warstwowe ciasto. W dodatku jest dość wilgotny – nie trzeba go już nasączać
Forma 21x21 cm
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 185
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 185
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mało roztop i przestudź.
Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij lekko białka. Dodaj do nich połowę cukru. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną, lśniącą pianę.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z resztą cukru na jasną, puszystą masę.
Połącz żółtka z płynnym masłem i krótko wymieszaj. Do uzyskanej masy przesiej partiami mąkę wymieszaną wcześniej ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszaj masę szpatułą – tylko do połączenia składników.
Delikatnie wmieszaj w ciasto pianę z białek.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 21x21 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i wystudź na kratce.