Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z tradycjami kuchni polskiej biszkopt przygotowuje się wyłącznie z jajek, cukru i mąki. W klasycznym wypieku nie ma tłuszczu. Nie ma też potrzeby dodawać do niego proszku do pieczenia. Taki biszkopt jest puszysty i lekki niczym gąbka. Najlepiej nadaje się do przekładania kremem na bazie bitej śmietany. W przypadku cięższych kremów, np. z serka mascarpone, często okazuje się nie dość stabilny. Do tortów z takimi kremami lepiej wykorzystać biszkopt maślany. Jest mniej delikatny, za to pozwala stworzyć kilku warstwowe ciasto. W dodatku jest dość wilgotny – nie trzeba go już nasączać
Forma 21x21 cm
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2070
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1989
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 445
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2070
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1989
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 445
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 20
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mało roztop i przestudź.
Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij lekko białka. Dodaj do nich połowę cukru. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną, lśniącą pianę.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z resztą cukru na jasną, puszystą masę.
Połącz żółtka z płynnym masłem i krótko wymieszaj. Do uzyskanej masy przesiej partiami mąkę wymieszaną wcześniej ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszaj masę szpatułą – tylko do połączenia składników.
Delikatnie wmieszaj w ciasto pianę z białek.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 21x21 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i wystudź na kratce.