Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić równy, puszysty i wilgotny w środku biszkopt? Skorzystajcie z tego przepisu! Biszkopt na kefirze wychodzi perfekcyjnie puszysty. Wykonany w ten sposób nie wymaga nasączenia ponczem. Będzie stanowił doskonałą bazę do ciast i tortów.
tortownica o średnicy 26 cm, mikser
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 30
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 30
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Do miski wbij jajka. Ubijaj je mikserem na puszystą masę. W trakcie miksowania do jajek dodawaj stopniowo cukier oraz cukier z wanilią.
Do puszystej masy jajecznej dodaj kefir. Składniki zmiksuj.
Do mokrych składników dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Składniki wymieszaj do połączenia. Gotowe ciasto na biszkopt z kefirem odstaw na bok na około 30 minut (do napęcznienia kaszy).
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra - dół). Ciasto na biszkopt przelej do formy.
Biszkopt na kefirze piecz przez 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i ponakłuwaj wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Na górze rozprowadź mleko. Nasączony biszkopt wstaw ponownie do ciepłego piekarnika na około 10 minut.
Gotowy biszkopt wyciągnij z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia. Za pomocą noża odetnij brzegi od formy. Zdejmij rant tortownicy.
Biszkopt na kefirze przełóż ulubionym kremem.