Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt piernikowy z kremem jest elegancki i piękny. Wygląda jakby ktoś go oprószył delikatnym śniegiem. Obawiasz się, że ten przepis ci nie wyjdzie? Spokojnie! Przygotowaliśmy i przedstawiliśmy proporcje w taki sposób, żeby było to intuicyjne i bardzo proste. Samo wykonanie ciasta i kremu nie jest skomplikowane, a dekoracje to już wytwór twojej wyobraźni!
tortownica 20-22 cm
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2737
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2737
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę, a pod koniec miksowania dodawaj stopniowo cukier. Do ubitej masy dodaj po jednym żółtku, miksując krótko. Ocet wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masa się spieni, wtedy dodaj do jajek i wymieszaj.
Mąkę, kakao i przyprawę piernikową przesiej do jednej miski. Dodawaj suche składniki partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszaj szpatułką.
Przelej ciasto do tortownicy 20–22 cm, dno powinno być wyłożone papierem. Piecz 35-40 minut w 170°C. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 blaty.
Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Podgrzej ją delikatnie (nie gotuj!) aż się rozpuści i przestudź.
Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Wlej cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach.
Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Wyłóż połowę kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem i nałóż resztę kremu, pozostawiając część na dekorację boków. Wyrównaj wierzch i boki tortu szpatułką. Schłodź w lodówce minimum 1 godzinę.
Rozwałkuj biały lukier plastyczny na cienki pasek długości obwodu tortu. Wytnij falowaną dolną krawędź, aby uzyskać efekt jak ze zdjęcia. Owiń nim boki tortu, lekko dociskając.
Z pozostałego kremu wykonaj ozdobne rozetki (końcówka gwiazdka). Ułóż na wierzchu ciastka korzenne – najlepiej w kształcie śnieżynek. Oprósz delikatnie cukrem pudrem, aby wyglądały jak obsypane śniegiem.
Tort wstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, aby krem się ustabilizował, a dekoracje dobrze przylegały.