Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z jabłkami to niezwykle proste i szybkie ciasto dla całej rodziny, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek, deser czy drugie śniadanie. Możesz je podać na eleganckim talerzyku lub zwyczajnie wcisnąć pociechom w dłoń!
wymiary formy: 20x30 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12342
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13193
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5454
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12342
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13193
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5454
Składniki
Jabłka umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plasterki i włóż je do miski. Zalej je sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, cukier i jajka. Wymieszaj całość drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dołóż skórkę cytrynową i rodzynki. Ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę do naczynia i wyrównaj.
Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie plasterki jabłek, w razie potrzeby odsączając nadmiar płynu i soku.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek suchy.
Biszkopt z jabłkami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj wypiek na zimno lub lekko ciepły, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. Alternatywnie możesz posypać je cukrem pudrem.
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu 3 dni. Przechowywane w lodówce zużyj w ciągu 5 dni.