Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z jabłkami to niezwykle proste i szybkie ciasto dla całej rodziny, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek, deser czy drugie śniadanie. Możesz je podać na eleganckim talerzyku lub zwyczajnie wcisnąć pociechom w dłoń!
wymiary formy: 20x30 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 662
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1410
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458555
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1691
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 662
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1410
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458555
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1691
Składniki
Jabłka umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plasterki i włóż je do miski. Zalej je sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, cukier i jajka. Wymieszaj całość drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dołóż skórkę cytrynową i rodzynki. Ponownie delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę do naczynia i wyrównaj.
Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie plasterki jabłek, w razie potrzeby odsączając nadmiar płynu i soku.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek suchy.
Biszkopt z jabłkami wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj wypiek na zimno lub lekko ciepły, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. Alternatywnie możesz posypać je cukrem pudrem.
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu 3 dni. Przechowywane w lodówce zużyj w ciągu 5 dni.