Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche.
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 346
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 363
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 444
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16530
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 116
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 346
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 363
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 444
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16530
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 116
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki i żelatynę. Odstawić do przestudzenia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać. W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy masę jabłkowo- wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch układamy ubity krem. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i układamy wydrążone owoce. Ponownie schładzamy.