W końcu kupiłam mój ukochany rabarbar. I od razu ciasto z rabarbarem, a dokładnie biszkopt z rabarbarem. Robi się go szybko i prosto, a wychodzi pyszne, delikatne, dzięki rabarbarowi troszkę kwaskowate. Ciasto idealne na deser, do kawy czy również jako słodki dodatek do grilla.
Biszkopt z rabarbarem
Składniki
- ( na formę o średnicy 26 cm )
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki typ 450
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- dwie duże łodygi rabarbaru
- cukier puder
Składniki
- ( na formę o średnicy 26 cm )
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki typ 450
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- dwie duże łodygi rabarbaru
- cukier puder

Etapy przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek
Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe kawałeczki
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
Dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy cały czas ubijając
Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając, ale zmniejszamy nieco obroty
Mąkę dosypujemy również etapami przesiewając ją przez sitko i mieszając z ubitymi jajkami już za pomocą łopatki
Ciasto przelewamy do tortownicy. Ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką
Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar, który możemy nieco wcisnąć w ciasto
Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1132

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4604
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1132

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4604


Składniki
- ( na formę o średnicy 26 cm )
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki typ 450
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- dwie duże łodygi rabarbaru
- cukier puder
Białka oddzielamy od żółtek
Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe kawałeczki
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
Dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy cały czas ubijając
Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając, ale zmniejszamy nieco obroty
Mąkę dosypujemy również etapami przesiewając ją przez sitko i mieszając z ubitymi jajkami już za pomocą łopatki
Ciasto przelewamy do tortownicy. Ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką
Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar, który możemy nieco wcisnąć w ciasto
Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem