Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt ze śliwkami wykorzystuje wyjątkowość smaku tych sezonowych owoców. Ich kwaskowatość przełamuje słodycz samego ciasta. Całość rozpływa się w ustach. Jest też niesamowicie proste w przygotowaniu – nie wymaga oddzielania białek i ich mozolnego ubijania. Biszkopt świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy i wielu innych okazji. Nie wymaga żadnych dodatków – no, może odrobinę cukru pudru.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 136
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5311
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2468
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 136
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5311
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2468
Składniki
Śliwki opłucz pod bieżącą wodą i przekrój je na pół, usuwając pestki. Podziel owoce dalej na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki. Przełóż je do miski, zasyp cynamonem i wymieszaj.
Do dużej miski wbij jajka i ubijaj je na wysokich obrotach przez 2 minuty, do uzyskania puszystej konsystencji.
Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas mieszając.
Dodaj zmiękczone masło i mieszaj do połączenia.
Następnie delikatnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijaj przez 1-2 minuty do połączenia. Unikaj zbyt długiego mieszania, by ciasto nie było gęste i ciągnące się.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie wylej do niej ciasto, równomiernie je rozprowadź.
Na wierzchu ciasta powbijaj śliwki pionowo, na około połowę ich wysokości.
Wstaw biszkopt ze śliwkami do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 40-45 minut lub do czystego patyczka.
Wyjmij wypiek i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed krojeniem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem cukru pudru czy świeżych owoców.