Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt ze śliwkami wykorzystuje wyjątkowość smaku tych sezonowych owoców. Ich kwaskowatość przełamuje słodycz samego ciasta. Całość rozpływa się w ustach. Jest też niesamowicie proste w przygotowaniu – nie wymaga oddzielania białek i ich mozolnego ubijania. Biszkopt świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy i wielu innych okazji. Nie wymaga żadnych dodatków – no, może odrobinę cukru pudru.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3824
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 289
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3824
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 289
Składniki
Śliwki opłucz pod bieżącą wodą i przekrój je na pół, usuwając pestki. Podziel owoce dalej na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki. Przełóż je do miski, zasyp cynamonem i wymieszaj.
Do dużej miski wbij jajka i ubijaj je na wysokich obrotach przez 2 minuty, do uzyskania puszystej konsystencji.
Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas mieszając.
Dodaj zmiękczone masło i mieszaj do połączenia.
Następnie delikatnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijaj przez 1-2 minuty do połączenia. Unikaj zbyt długiego mieszania, by ciasto nie było gęste i ciągnące się.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie wylej do niej ciasto, równomiernie je rozprowadź.
Na wierzchu ciasta powbijaj śliwki pionowo, na około połowę ich wysokości.
Wstaw biszkopt ze śliwkami do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 40-45 minut lub do czystego patyczka.
Wyjmij wypiek i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed krojeniem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem cukru pudru czy świeżych owoców.