Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe, z nutą mięty.Ciasto z masą budyniową i pianką jogurtową. Ciasto delikatne i pyszne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Pieczemy drugi biszkopt taki sam. Jeden biszkopt, ułożyć do blaszki, zabezpieczając wyżej boki.
masa- Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem.Ugotować budyń, wmieszać rozpuszczone landrynki. Schłodzić , od czasu do czasu mieszając,albo przykryć ściśle folią.Miękkie masło zmiksować z budyniem(po 1 łyżce). Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim biszkoptem.
pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować z galaretką.Piankę wyłożyć na biszkopt i ozdobić górę ciasta w/g własnej fantazji.Ja zostawiłam troszkę galaretki i polałam ''za nitka''. Całość schłodzić, kroić na drugi dzień.