Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasto z nutą pikanterii
Składniki
Masło i czekolady rozpuszczamy razem w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy w misce na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż masa będzie jasna. Do masy dodajemy rozpuszczony tłuszcz z czekoladą. Mieszamy dodając partiami mąkę wymieszaną z solą,chilli i kakao. Masę wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 32 cm. Pieczemy około 25 minut w temp 190 stopni. Sos przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem brownie. Dwa listki żelatyny zalewamy małą ilością wody. Odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie napęczniałą żelatynę odciskamy z wody. W między czasie 6 łyżek wody, maliny i cukier umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Przygotowaną wcześniej żelatynę dodajemy do malinowego płynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos na 10 minut, a następnie lekko ciepłym sosem polewamy po kawałkach brownie.