Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Na brownie na pewno nie tylko ja się na nią skuszę :) Jako ciekawostkę napiszę, że podobnie jak w przypadku wielu znanych specjałów, tak i wynalezienie brownie przypisuje się wielu autorom. Znana jest opowiastka o pewnej bibliotekarce, która zapomniała dodać do ciasta z czekoladą proszku do pieczenia, ale… to tylko opowiastka! Jedno jest pewne – ojczyzna brownie jest USA.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1710
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1503
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1737
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1710
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1503
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1737
Składniki
Roztopić masło na niewielkim ogniu. Dodać czekoladę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. W większej misce połączyć mascarpone z jajkami. Dodać cukier, przestudzoną masę maślano-czekoladową oraz przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli. Na koniec wmieszaj suszoną żurawinę i rodzynki. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 20 cm x 30 cm). Piec około 40 minut w 150 st. C z termoobiegem. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą. Udekorować według uznania.