Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie ciasto biszkoptowe połączone z kremem maślano-budyniowym. Na wierzchu pyszna i chrupiąca beza z kokosem.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 128
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4157
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 171
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 128
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4157
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 171
Składniki
Biszkopt: Jajka połącz z cukrem i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut (do uzyskania jasnej i puszystej masy). W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofalówce. Do schłodzonego masła dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj. Dodaj do jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj. Dno formy o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na wierzch biszkopt, wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z pieczeniem termoobieg i piecz przez około 12 minut do tzw. suchego patyczka.
Krem: Sok z brzoskwiń w puszce wlej do garnka i dodaj 1.2 szklanki zimnej wody. Zagotuj płyn. W osobnej misce roztrzep delikatnie żółtka z mąką kukurydzianą i pszenną. Całość dodaj do płynu (najlepiej powoli, energicznie mieszając) by nie powstały "gluty". Chwilę gotuj aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia. Miękkie masło utrzyj na jasną masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle ucierając. Gdy masa się połączy dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę i posmaruj biszkoptowy blat.
Beza: Białka ubij razem z cukrem na sztywną i lśniącą masę. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszaj do połączenia. Tą samą formę w której był pieczony biszkopt wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź bezę. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do wystudzenia.
Na wierzch ciasta z kremem połóż bezę. Ciasto najlepiej jest trzymać w lodówce. Można jeszcze z wierzchu polać je czekoladą