Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i proste w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z borówkami i chrupiącą kruszonką.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Do miski przesiej mąkę, zrób zagłębienie, wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut , następnie dodaj cukier waniliowy, jajko i roztopione masło. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haka około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Z podanych składników zagnieść kruszonkę . Borówki wymieszaj z mąką i cukrem. Jajko roztrzep widelcem .
Ciasto wyjmuj na stolnicę, lekko podsyp mąka, chwile wyrób, i rozwałkuj ciasto. Za pomocą większego kubka wycinaj bułeczki, na środek wkładaj borówki, zlepiając twórz okrągłe bułeczki . Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły .
Bułeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. na złoty kolor.