Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i proste w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z borówkami i chrupiącą kruszonką.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 211
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 211
Składniki
Do miski przesiej mąkę, zrób zagłębienie, wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut , następnie dodaj cukier waniliowy, jajko i roztopione masło. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haka około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Z podanych składników zagnieść kruszonkę . Borówki wymieszaj z mąką i cukrem. Jajko roztrzep widelcem .
Ciasto wyjmuj na stolnicę, lekko podsyp mąka, chwile wyrób, i rozwałkuj ciasto. Za pomocą większego kubka wycinaj bułeczki, na środek wkładaj borówki, zlepiając twórz okrągłe bułeczki . Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęły .
Bułeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. na złoty kolor.