Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to początek sezonu na truskawki. Tymi pysznymi owocami można zajadać się bez żadnych dodatków, ale warto również wykorzystać je do przygotowania dań, koktajli oraz deserów. Poniżej znajdziesz przepis na puszyste bułeczki z truskawkami i kruszonką. Gwarantujemy, że drożdżówki rozejdą się w ciągu jednego dnia!
Bułeczki z truskawkami to prawdziwa klasyka lata – pachnąca drożdżowym ciastem, soczysta od świeżych owoców i przyjemnie chrupiąca dzięki złocistej kruszonce. Ten przepis na deser przeniesie cię myślami do kuchni babci, gdzie czas płynął wolniej, a smak domowych wypieków kojarzył się z radością i ciepłem rodzinnych spotkań. Świeże bułeczki drożdżowe z owocami pasują zarówno do porannej kawy, jak i podwieczorku na tarasie. Dzieci uwielbiają je zajadać, popijając mlekiem albo kakao. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, możesz je przygotować w foremkach na muffiny tak jak w naszym przepisie na słodkie bułeczki.
W tym przepisie zadbaliśmy o każdy szczegół. Proporcje na ciasto drożdżowe są skomponowane w taki sposób, aby wyszło puszyste i miękkie. Do tego proponujemy dodać świeże truskawki, ale mogą być również mrożone. Nie musisz ich wtedy odmrażać przed dodaniem, bo puszczą bardzo dużo soku.
Nie byłby też bułek z truskawkami, gdyby nie kruszonka. Zrób ją klasycznie z mąki pszennej, masła i cukru. Jeśli chcesz dodać odrobiny smaku, dosyp pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.
Do bułeczek z truskawkami najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 450 lub 550. Powinna być lekka, jasna i o wysokiej zawartości glutenu, który odpowiada za elastyczność ciasta. Przed dodaniem jej do miski, warto ją przesiać, aby dobrze napowietrzyć.
W przepisie wykorzystujemy świeże drożdże, które trzeba najpierw rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące czy wrzące. Nie musisz łączyć tych składników w osobnym naczyniu. Wystarczy, że zrobisz wgłębienie w kopcu z mąki w misce albo na blacie. Po 10-15 minutach powinno być widać pianę albo bąbelki. To znak, że drożdże zaczęły się aktywować.
Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, dlatego poświęć 15-20 minut na wyrabianie ręcznie lub mikserem z hakiem. To absolutna podstawa. Jeśli po tym czasie będziesz odczuwać pękające pęcherzyki powietrza pod palcami to dobry znak. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki drożdżowe z truskawkami będzie elastyczne i gładkie. Nie będzie też z trudnością odchodzić od dłoni.
Szybkie bułeczki drożdżowe z truskawkami bez kruszonki nie smakują tak samo. To ona przyjemnie chrupie podczas jedzenia, a do tego apetycznie wygląda. Aby wyszła perfekcyjna, zachowaj proporcje z naszego przepisu. Wystarczy połączyć trzy składniki: cukier i masło w takich samych proporcjach, a do tego większą ilość mąki. W naszym przepisie zachowano idealny balans, dzięki któremu kruszonka jest chrupiąca, ale nie sucha.
Do przygotowania kruszonki do bułeczek z truskawkami użyj zimnego masła, tak samo jak podczas robienia kruchego ciasta. Zagniataj składniki opuszkami palców, a właściwie spróbuj je rozcierać w dłoni, aż powstaną małe grudki.
Kruszonkę można też lekko zmodyfikować, np. dodać cukier waniliowy, szczyptę cynamonu albo płatki migdałów.
Choć truskawki to prawdziwa kwintesencja lata, szybkie bułeczki drożdżowe z owocami świetnie smakują z innymi dodatkami. Warto eksperymentować, a także modyfikować ten przepis w zależności od sezonu. Świetnie sprawdzą się maliny, które są lekko kwaśne i przełamują słodycz kruszonki oraz ciasta. W bułeczkach z owocami dobrze smakują borówki amerykańskie, są mniej soczyste niż truskawki, ale za to pięknie wyglądają i są bardzo aromatyczne. Pod koniec lata możesz sięgnąć po śliwki, a w ciągu całego roku – po jabłka.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1589
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1589
Składniki
Mąkę przesiej do miski. W środku zrób wgłębienie i rozkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru i wlej odrobinę ciepłego mleka. Składniki delikatnie wymieszaj. Miskę odstaw na bok na około 15 minut.
Po tym czasie do miski dodaj pozostałą część cukru i ciepłego mleka oraz jajko i szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Następnie dodaj co ciasta drożdżowego masło. Ciasto na bułeczki drożdżowe wyrabiaj przez około 15-20 minut.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj pokrojone masło. Składniki zagniataj dłońmi, następnie przetrzyj przez palce, tak aby powstała ładna kruszonka.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce pokój na połówki lub ćwiartki.
Do miseczki wbij jajko, roztrzep je widelcem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko ugniataj, następnie rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Przy użyciu miseczki wycinaj okrągłe kształty bułeczek.
Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem przy użyciu pędzelka. Na środek wyłóż truskawki. Następnie obsyp je kruszonką i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak przygotowane drożdżówki odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Przestudzone serwuj domownikom. Smacznego!