Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, które kojarzy mi się z okresem noworocznym, ale robię je również czasem bez okazji. Jest przepyszne ;)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Składniki
1. Całe jaja ubij z cukrem na puszystą masę (zajmie Ci to minimum 10; 2. Dodawaj partiami mąki wymieszane z makiem i delikatnie mieszaj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy; 3. Ciasto na biszkopt przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 45-50 min (piecz do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
4. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem na sztywno; 5. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników; 6. Pierwszy blat nasącz herbatą i rozsmaruj cienką warstwę dżemu; 7. Rozsmaruj połowę kremu śmietanowego; 8. Połóż drugi biszkopt, ponownie nasącz herbatą i rozsmaruj dżem; 9. Wyłóż resztę kremu śmietanowego. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto roztopioną czekoladą, kajmakiem lub wiórkami czekoladowymi.