Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, które kojarzy mi się z okresem noworocznym, ale robię je również czasem bez okazji. Jest przepyszne ;)
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 137
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 276
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44450
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 52
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 137
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 276
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44450
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 52
Składniki
1. Całe jaja ubij z cukrem na puszystą masę (zajmie Ci to minimum 10; 2. Dodawaj partiami mąki wymieszane z makiem i delikatnie mieszaj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy; 3. Ciasto na biszkopt przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 45-50 min (piecz do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
4. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem na sztywno; 5. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników; 6. Pierwszy blat nasącz herbatą i rozsmaruj cienką warstwę dżemu; 7. Rozsmaruj połowę kremu śmietanowego; 8. Połóż drugi biszkopt, ponownie nasącz herbatą i rozsmaruj dżem; 9. Wyłóż resztę kremu śmietanowego. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto roztopioną czekoladą, kajmakiem lub wiórkami czekoladowymi.