Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1527
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 111
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18318
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 575
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1014
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1527
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 111
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18318
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 575
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1014
Składniki
Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy.