Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Został mi kawałek ciasta francuskiego, którego nie wykorzystałam do tarty. Oto szybki pomysł na pyszną jego utylizację
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12593
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12593
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 157
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy (najlepiej robić to na papierze w który jest zawinięte, bo do niego się nie przykleja) i kroimy na prostokąty. Moje miały ok 12x6 cm.
Kawałki ciasta smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem. Na środek kładziemy pół łyżeczki kakao, odrobinę cynamonu i odciśnięte wiśnie. Nie może być ich za dużo, aby boki ciasta można było swobodnie skleić. Jeśli wiśnie nie będą odciśnięte, sok wypłynie z ciastek podczas pieczenia.
Ciastka zaklejmy - boki można dodatkowo zagnieść widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut.
Ciastka są chrupiące, a kakao i wiśnie w środku zmieniają się w płynną, słodką masę.