Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Został mi kawałek ciasta francuskiego, którego nie wykorzystałam do tarty. Oto szybki pomysł na pyszną jego utylizację
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkowujemy (najlepiej robić to na papierze w który jest zawinięte, bo do niego się nie przykleja) i kroimy na prostokąty. Moje miały ok 12x6 cm.
Kawałki ciasta smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem. Na środek kładziemy pół łyżeczki kakao, odrobinę cynamonu i odciśnięte wiśnie. Nie może być ich za dużo, aby boki ciasta można było swobodnie skleić. Jeśli wiśnie nie będą odciśnięte, sok wypłynie z ciastek podczas pieczenia.
Ciastka zaklejmy - boki można dodatkowo zagnieść widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut.
Ciastka są chrupiące, a kakao i wiśnie w środku zmieniają się w płynną, słodką masę.