Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka składające się z 2 kawałków, sklejonych ulubionym dżemem. Pycha!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10674
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6153
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13039
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4785
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10674
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6153
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13039
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4785
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, a następnie przesianą mąkę i mleko. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką i wykrawamy ciasteczka – połowę „całych”, a resztę ciasteczek „z dziurką”. Tutaj polecam najpierw zrobić otwór, a następnie wyciąć kształt – ciastko tak łatwo nam się nie rozerwie. Ja do wykrawania środków wybrałam nakrętkę z butelki po wodzie, sprawdzi się też maleńki kieliszek lub mała foremka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem, nie powinny wyrosnąć. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut (lub do momentu gdy ciastka zaczną się rumienić na brzegach).
Po wystudzeniu ciastka przekładamy dżemem i doklejamy do nich drugie ciastko – z dziurką.