Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka składające się z 2 kawałków, sklejonych ulubionym dżemem. Pycha!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5475
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29823
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 242
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19502
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1086
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5475
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29823
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 242
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19502
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1086
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, a następnie przesianą mąkę i mleko. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki lub zamrażarki. Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką i wykrawamy ciasteczka – połowę „całych”, a resztę ciasteczek „z dziurką”. Tutaj polecam najpierw zrobić otwór, a następnie wyciąć kształt – ciastko tak łatwo nam się nie rozerwie. Ja do wykrawania środków wybrałam nakrętkę z butelki po wodzie, sprawdzi się też maleńki kieliszek lub mała foremka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem, nie powinny wyrosnąć. Pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut (lub do momentu gdy ciastka zaczną się rumienić na brzegach).
Po wystudzeniu ciastka przekładamy dżemem i doklejamy do nich drugie ciastko – z dziurką.