Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-12-2017
Każdemu kojarzą się z dzieciństwem ,czy świętami Bożego Narodzenia. Mowa o orzeszkach :) Długo szukałam idealnego przepisu i wreszcie znalazłam- w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Orzeszki są przepyszne,super się pieką,nie przywierają do formy, nie są twarde.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4825
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4825
Składniki
CIASTO Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
KREM Mleko wlewamy do garnka,dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch,dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku-ucieramy na gładką masę.
PRZYGOTOWANIE ORZESZKÓW Ciasto wyciągamy z lodówki i urywamy po kawałeczku i robimy małe kuleczki (mniej więcej wielkości borówki amerykańskiej,może ciut większe) Kuleczek robimy dużo z porcji wychodzi duuużo orzeszków
Patelnię kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki i dobrze nagrzewamy z dwóch stron. Gdy patelnia jest gorąca smarujemy ja lekko olejem i wkładamy w dziurki kulki :P
Zamykamy i chwilkę smażymy około 20-30 sekund i obracamy na drugą stronę i również chwilę smażymy ale już trochę krócej. Orzeszki powinny same wypadać z formy lub po lekkim podważeniu np nożem powinny super odchodzić od formy.
I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto.
Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów) Dwie skorupki składamy do siebie i gotowe :)Orzeszki wsadzamy do lodówki Na drugi dzień lekko zmiękną