Kruche ciasteczka cytrynowe, które kuszą smakiem i wyglądem! Ciasto na ten smakołyk lepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Taki zabieg sprawi, że w trakcie pieczenia ich wierzchnia warstwa pięknie popęka tworząc przy tym cudowną ozdobę naszego słodkiego wypieku.
Ciasteczka pękające
Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Dodatkowo:
- cukier puder
Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Dodatkowo:
- cukier puder

Etapy przygotowania
Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier. Składniki ubijamy mikserem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło, sok z cytryny i przestudzoną białą czekoladę. Całość miksujemy.
Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki. Formujemy z niego mała kuleczki. Każą z nich obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Gotowe!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 72

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 108
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8543
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 589
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 72

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 108
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8543
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 589



Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- cukier puder
Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier. Składniki ubijamy mikserem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło, sok z cytryny i przestudzoną białą czekoladę. Całość miksujemy.
Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki. Formujemy z niego mała kuleczki. Każą z nich obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Gotowe!
Pyszotka:)
Pyszne;) idealne do popołudniowej kawki ☺️