Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka świąteczne wypełnione dżemem malinowym to prosta i słodka przekąska, która przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są też niezwykle efektowne – będą hitem każdego świątecznego stołu. Ich dużą zaletą jest prostota przygotowania. Zamiast dżemu malinowego możesz wykorzystać inny, ulubiony.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 972
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 972
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
W misie utrzyj masło na puch. Dodaj cukier puder, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jasnej i puszystej masy przez ok. 3 minuty.
Dodawaj partiami mąkę i mieszaj do połączenia składników. Uformuj kulę ciasta, a następnie wyjmij ją i przenieś na blat roboczy.
Ugniataj ciasto rękoma przez ok. 1 minutę. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj ciasto wałkiem, podsypując je mąką. Placek powinien mieć grubość ok. 0,5 cm.
Wytnij szklanką okręgi. W połowie ciasteczek wewnątrz wytnij świąteczne kształty za pomocą małych foremek.
Układaj ciasteczka – te pełne, jak i z wyciętymi kształtami w środku – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz ciasteczka przez 15-20 minut, do zezłocenia krawędzi. Wyjmij ciasteczka i ostudź je.
Na spód każdego całego ciasteczka nanieś i rozprowadź łyżkę dżemu. Przykryj je ciasteczkiem z wyciętym kształtem. Lekko dociśnij, uważając, by dżem zbytnio nie wypłynął. Ułóż ciasteczka świąteczne na tacy. Podawaj po posypaniu cukrem pudrem.