Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka francuskie z gotowego ciasta francuskiego z marmoladą różaną, na wzór kupnych ciastek które jadłam jakiś czas temu i które bardzo mi posmakowały.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1311
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 36
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1311
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 36
Składniki
Schłodzone ciasto po prostu wyjęłam z opakowania i rozwinęłam. Przekroiłam je najpierw na 3 pasy wzdłuż, a następnie każdy z pasów podzieliłam na kwadraty, starając się uzyskać mniej więcej podobne wymiary każdego z nich. Na każdym takim kwadracie ciasta francuskiego rozsmarowałam (tak bardziej na środku) po ok. 1 płaskiej łyżeczce marmolady. Dwa brzegi każdego kwadratu (te naprzeciw siebie) zawijałam do góry i złączałam razem na środku nad marmoladą. W ten sposób powstawała mi jakby taka skośna rurka. Można oczywiście zrobić inny kształt ciastek, np. kwadraty, rożki czy rogaliki. Ja zrobiłam takie jak te ze sklepu, które jadłam. Ulepione ciasteczka przeniosłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Już na blaszce, posmarowałam wierzch ciasteczek mlekiem i posypałam delikatnie cukrem. Blachę z ciastkami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciastka powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu ciastka od razu wyciągnęłam z piekarnika i pozostawiłam na blaszce aby wystygły. Przed podaniem można ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Można też takie ciasteczka oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, polukrować lub polać białą czekoladą. ja pozostawiłam je bez niczego bo moja marmolada była dość słodka i nie było potrzeby ich dodatkowo dosładzać.