Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało słodkie ciastka na deser lub jako przekąska, alternatywa dla batonów typu musli.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10557
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5338
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12969
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4711
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10557
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5338
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12969
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4711
Składniki
Na stolnicę lub matę wysypujemy mąki, dodajemy cukier, olej, sól, jedno całe jajko i białko drugiego jajka. Zagniatamy ciasto.
Migdały siekamy (niezbyt drobno), śliwki kroimy na kawałki. Pozostałe żółtko bełtamy z maślanką, dodajemy cynamon.
Do ciasta dosypujemy migdały, płatki owsiane, śliwki i skórkę z cytryny i ugniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto formujemy w dowolne płaskie kształty i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mnie zależało na dużych krążkach, więc kawałki odrywanego ciasta formułowałam w kulkę, którą następnie rozpłaszczałam na krążek. Ciastka smarujemy przygotowaną glazurą z żółtka, maślanki i cynamonu.
Pieczemy ok. 30 - 35 min. w temp. 180 st. C. Ciastka wychodzą dość twarde, długo się przechowują.