Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało słodkie ciastka na deser lub jako przekąska, alternatywa dla batonów typu musli.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Na stolnicę lub matę wysypujemy mąki, dodajemy cukier, olej, sól, jedno całe jajko i białko drugiego jajka. Zagniatamy ciasto.
Migdały siekamy (niezbyt drobno), śliwki kroimy na kawałki. Pozostałe żółtko bełtamy z maślanką, dodajemy cynamon.
Do ciasta dosypujemy migdały, płatki owsiane, śliwki i skórkę z cytryny i ugniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto formujemy w dowolne płaskie kształty i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mnie zależało na dużych krążkach, więc kawałki odrywanego ciasta formułowałam w kulkę, którą następnie rozpłaszczałam na krążek. Ciastka smarujemy przygotowaną glazurą z żółtka, maślanki i cynamonu.
Pieczemy ok. 30 - 35 min. w temp. 180 st. C. Ciastka wychodzą dość twarde, długo się przechowują.