Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i skórką z pomarańczy z warstwą białej czekolady
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31513
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 15402
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1433
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31513
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 15402
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1433
Składniki
Żurawinę lekko posiekać i zalać sokiem pomarańczowym. Migdały rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut mieszając co jakiś czas, lekko przestudzić i posiekać na kawałki. Migdały przełożyć do miski, dodać mąkę, sól i płatki, wymieszać. Do drugiej miski przełożyć masło, z cukrem, utrzeć z pomocą miksera ok 2 minut, dodać skórkę pomarańczową i zmieszać. Do masła z cukrem dodać mieszankę suchych składników i zmieszać (mikserem na wolnych obrotach albo łyżką). Dodać żurawinę z sokiem, zmieszać. Ciasto uformować z kulę. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie rozwałkować na grubość 1/2 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą formy do ciastek (albo małej szklanki) wycinać ciasteczka i przekładać na formę do pieczenia. Piec 18 minut, odłożyć do całkowitego przestygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą kulinarnego pędzelka smarować zimne ciastka z jednej strony, odłożyć żeby czekolada stężała.