Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często korzystamy z barów i restauracji szybkiej obsługi głównie ze względu na krótki czas oczekiwania na dania. Choć uwielbiamy te miejsca za efektywność, wiemy, że nic nie zastąpi domowej kuchni. Jednak potrawy z lokali typu fast food mogą stać się świetną inspiracją do domowych eksperymentów kulinarnych. Dlatego tym razem proponujemy wam przepis na ciastko z jabłkami lepsze jak w McDonald’s. Delikatnie chrupiące na zewnątrz i wspaniale soczyste w środku - lekko kwaśne i zarazem przyjemnie słodkie. Amerykanie zdecydowali, aby do ciastek użyć zielonych jabłek odmiany Granny Smith - które są twarde i kwaśne - lecz możesz sięgnąć po polskie odpowiedniki lub wykorzystać swój ulubiony rodzaj jabłek.
Polecam.
Odsłon: 282
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 371
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 946
Polecam.
Odsłon: 282
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 371
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 946
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż jabłka do garnka z grubym dnem, dodaj łyżkę wody i przesmażaj je chwilę, aż trochę zmiękną. Potem wsyp cukry, a po kilku kolejnych minutach dodaj cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 10 minut (pod przykryciem). W razie potrzeby dodaj jeszcze jedną łyżkę wody lub odrobinę masła, aby jabłka nie przywierały do garnka.
W osobnej miseczce dokładnie wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą, następnie przelej do gotujących się jabłek i wymieszaj, a po minucie - gdy nadzienie zgęstnieje - wyłącz palnik i odstaw do ostygnięcia.
Zanim zaczniesz pracę, wyjmij ciasto francuskie z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową. Gotowy arkusz ciasta rozłóż na blacie i wykrój 8 równych kwadratów.
Na połowie każdego kwadratu ułóż podłużnie jabłkowe nadzienie i złóż kwadrat na pół, by uzyskać prostokątne ciasto. Dokładnie sklej boki palcami. Dodatkowo możesz wykonać wzór widelcem dookoła ciasta. Jeśli ciastka miałyby mieć rozcięcia na górnej warstwie, wykonaj kilka małych nacięć nożem, zanim złożyć ciasto na pół.
Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem oraz posyp mieszanką cukru i przyprawy do szarlotki. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 15 minut. Ciastka możesz także usmażyć w głębokim tłuszczu, a gdy są jeszcze gorące, posypać aromatyczną, cukrową posypką.