Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto andrzejkowe zachwyci każdego łasucha i fana czekoladowych smaków. Miękki, nasączony ponczem biszkopt przełożony puszystą, śmietanową masą i oblany rozpływającą się w ustach czekoladową polewą – któż by się oparł? Odrobina słodyczy, szczypta śmietankowej lekkości i alkoholowy akcent świetnie wpisują się w klimat andrzejkowych wróżb i zabaw. To ciasto samo prosi się, aby wskoczyć na talerz i być gwiazdą wieczoru!
Foremka: 25 cm średnicy
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 95
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1349
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 95
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1349
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotuj śmietankowy krem. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Serek mascarpone utrzyj mikserem. W osobnej misce zmiksuj na sztywno zimną (prosto z lodówki) śmietanę. W trakcie ubijania dodaj cukier puder. Do zmiksowanego serka dodawaj po łyżce ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Na koniec wlej tężejącą żelatynę. Dla wzmocnienia smaku możesz wlać kilka kropli esencji waniliowej lub soku z cytryny. Zamiast żelatyny możesz także użyć galaretki cytrynowej.
Przygotuj poncz. Napar z herbaty wymieszaj z alkoholem – choć sprawdzi się także sama herbata i nasącz nim dolny blat. Użyj połowy ponczu. Po czym wyłóż krem śmietankowy, równo rozprowadź po całej powierzchni i przykryj drugim blatem. Górny placek nasącz resztą herbacianego naparu.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i wymieszaj. Czekoladową polewą polej ciasto i odstaw do wystudzenia.
Ciasto andrzejkowe najlepiej smakuje schłodzone. Podawaj je w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw do wystudzenia. Czekolada powinna być zimna, lecz nadal płynna. Białka oddziel od żółtek. Umieść białka w czystej, suchej misce i zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera. Cienką strużką wsypuj cukier i ubijaj do pełnego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj po dodaniu każdego. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jajecznej masy wlej przestudzoną czekoladę, zmniejsz obroty miksera i partiami wsypuj mąkę. Delikatnie wymieszaj łyżką i przelej do okrągłej foremki (ok. 25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut. Wypieczony placek wyjmij z pieca, odstaw do pełnego wystudzenia, wyłóż z blaszki i ostrym nożem przetnij na dwa równe blaty.