Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od daaaawna planowałam pieczenie tego ciasta. Po prostu urzekło mnie zdjęcie. Sądny dzień przyszedł już jakiś czas temu – upiekłam je z okazji z moich urodzin. Ja miałam innych faworytów biorąc po uwagę smak, jednak zdaniem mojej mamy to właśnie Architekt był najsmaczniejszy, choć sycący. Jak podają na blogu w kuchennym oknie, jest to przepis Siostry Anastazji. Wszystkie jej ciasta są okazałe, takie jest i to :) Ciasto jest może nieco bardziej pracochłonne, ale podobnie jak w cieście Ambasador, masę dzielimy na pół i na tej bazie tworzymy dwa kremy. Przepis poddałam drobnym zmianom.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99036
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99036
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna dodajemy po żółtku i miksujemy jeszcze parę minut. Maki przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj mieszając łyżką. Na końcu delikatnie wlewamy olej. Blaszkę 25 na 35 cm wykładamy papierem i wylewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy.
Pieczemy tak jak biszkopt jasny, do mąki jedynie dodajemy kakao. Po przestudzeniu wycinamy kieliszkiem kółeczka.
Budyń gotujemy wg zaleceń producenta. Dobrze studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy rum. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Masę dzielimy na 2 części – do jednej dodajemy kakao i miksujemy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy i mieszamy z serkiem. Rozpuszczone galaretki studzimy i wlewamy do masy.
Na spodzie układamy jasny biszkopt Smarujemy ciemnym kremem budyniowym Układamy ciemny biszkopt a w otwory wkładamy kawałki banana nad każdym bananem układamy krążek wylewamy masę serową (łyżką) i schładzamy) wykładamy jasną masę budyniową (ja zrobiłam to szprycą) polewamy rozpuszczoną czekoladą i studzimy