Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Babilon nawiązuje nieco do olbrzymiej wieży. Ten wypiek nie spowoduje żadnych konfliktów, a wręcz przeciwnie – połączy wszystkich w dobrym nastroju, przy stole.
Wymiary formy: 35x12 cm.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 553
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 10
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 553
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 10
Składniki
Przygotuj warstwę makową. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W misce ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mak, skórkę z limonki i połowę soku. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj jajko, a następnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przenieś masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 35x12 cm. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i podpiecz spody przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę sernikową. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce utrzyj twaróg z cukrem aż masa będzie gładka. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich.
Dodaj śmietanę, masło, mąkę i wanilię. Mieszaj do połączenia.
Na koniec wsyp rodzynki i delikatnie przemieszaj.
Masę sernikową przelej na dwa podpieczone spody i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasta przez ok. 35-45 minut, do momentu zezłocenia wierzchu i lekkiego trzęsienia się środka.
Pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia w uchylonym piecu.
Przygotuj polewę. Śmietankę i pokruszoną czekoladę przełóż do małego garnuszka. Podgrzewaj całość na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Polewę wylej równomiernie na wierzch ciast. Pozostaw do zastygnięcia.
Ciasto Babilon włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.