Ciasto Babilon nawiązuje nieco do olbrzymiej wieży. Ten wypiek nie spowoduje żadnych konfliktów, a wręcz przeciwnie – połączy wszystkich w dobrym nastroju, przy stole.
Ciasto Babilon
Składniki
Warstwa makowa:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 50 g mielonego maku
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 limonka
Warstwa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego, podwójnie mielonego
- 200 g cukru
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g rodzynek sułtańskich
Polewa:
- 300 g śmietanki 36%
- 300 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Składniki
Warstwa makowa:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 50 g mielonego maku
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 limonka
Warstwa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego, podwójnie mielonego
- 200 g cukru
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g rodzynek sułtańskich
Polewa:
- 300 g śmietanki 36%
- 300 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

Potrzebne przybory kuchenne
Wymiary formy: 35x12 cm.
Etapy przygotowania
Przygotuj warstwę makową. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W misce ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mak, skórkę z limonki i połowę soku. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj jajko, a następnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przenieś masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 35x12 cm. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i podpiecz spody przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę sernikową. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce utrzyj twaróg z cukrem aż masa będzie gładka. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich.
Dodaj śmietanę, masło, mąkę i wanilię. Mieszaj do połączenia.
Na koniec wsyp rodzynki i delikatnie przemieszaj.
Masę sernikową przelej na dwa podpieczone spody i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasta przez ok. 35-45 minut, do momentu zezłocenia wierzchu i lekkiego trzęsienia się środka.
Pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia w uchylonym piecu.
Przygotuj polewę. Śmietankę i pokruszoną czekoladę przełóż do małego garnuszka. Podgrzewaj całość na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Polewę wylej równomiernie na wierzch ciast. Pozostaw do zastygnięcia.
Ciasto Babilon włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 30
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 133

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 357

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 382
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 30
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 133

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 357

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 382



Składniki
- 70 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 50 g mielonego maku
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 limonka
- 1 kg twarogu sernikowego, podwójnie mielonego
- 200 g cukru
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g rodzynek sułtańskich
- 300 g śmietanki 36%
- 300 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Przygotuj warstwę makową. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W misce ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mak, skórkę z limonki i połowę soku. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj jajko, a następnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przenieś masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 35x12 cm. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i podpiecz spody przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę sernikową. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce utrzyj twaróg z cukrem aż masa będzie gładka. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich.
Dodaj śmietanę, masło, mąkę i wanilię. Mieszaj do połączenia.
Na koniec wsyp rodzynki i delikatnie przemieszaj.
Masę sernikową przelej na dwa podpieczone spody i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasta przez ok. 35-45 minut, do momentu zezłocenia wierzchu i lekkiego trzęsienia się środka.
Pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia w uchylonym piecu.
Przygotuj polewę. Śmietankę i pokruszoną czekoladę przełóż do małego garnuszka. Podgrzewaj całość na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Polewę wylej równomiernie na wierzch ciast. Pozostaw do zastygnięcia.
Ciasto Babilon włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.
Pyszotka;)