Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto orzechowe wzbogacone bananami, dzięki czemu jest bardzo soczyste. Na wierzchu krem z serka mascarpone i mnóstwo truskawek. Całość polałam czerwoną polewą truskawkową, ale równie dobrze można użyć truskawkowej galaretki. Moim dzieciom smakowało, a to już połowa sukcesu. :)
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40642
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1030
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 256
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3362
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40642
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1030
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 256
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3362
Składniki
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jednego banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Banana zmiksować razem z miękkim masłem, cukrem, skórką cytrynową i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie w formie, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko ostudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Drugiego banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny.
Mascarpone zmiksować krótko z resztą soku cytrynowego i z cukrem waniliowym. Kremem posmarować cienko całe ciasto. Truskawki i banana ułożyć na cieście. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto.