Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne ciasto Bawole oko zawdzięcza swoją nazwę kakaowym, wypełnionym owocami kulom, które po rozkrojeniu przypominają kształtem oczy. Poniższa modyfikacja oryginalnego przepisu powstała z myślą o tych, którzy zamiast przygotowywać pracochłonne, atrakcyjne wizualnie ciasta, wolą najeść się owoców.
Forma 25x30 cm
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3291
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3291
Składniki
Przygotuj ciasto. Połącz w misce mąkę pszenną i cukier puder. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i żółtka. Energicznie zagnieć składniki na jednolitą masę. Następnie podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zagnieć ponownie. Każdą z porcji ciasta owiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Przygotuj kruszonkę. Pokrój zimne masło na niewielkie kawałki i włóż do miski. Wsyp do niej cukier i mąkę. Połącz składniki, rozcierając je palcami – tak, by powstały grudki. Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki.
Wyłóż ciastem bez kakao dno formy o wymiarach 25x30 cm. Ciasto kakaowe podziel na małe porcje i uformuj z nich kuleczki. Ułóż je w osobnej blasze (tak, by się nie posklejały). Wstaw obie formy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-12 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Zmiksuj śmietanę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wyłóż konfiturę. Rozsyp na niej równomiernie kakaowe kulki ciasta. Zalej sosem śmietanowym. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie rozsyp na nim kruszonkę i piecz jeszcze przez 10-15 minut – aż kruszonka będzie złocista.