Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy. Idealnie sprawdzi się na wszystkie rodzinne spotkania, a nawet jako urodzinowy wypiek. Każdy, kto spróbuje ciasta, będzie chciał znać przepis.
Tortownica o średnicy 21 cm
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Składniki
Roztop w rondelku masło. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę i mleko. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając – do uzyskania gładkiej masy. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę (mikserem na wysokich obrotach). Przesiej do masy jajecznej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułą lub mikserem na najniższych obrotach. Połącz obie masy (czekoladową i jajeczną) w jednolite ciasto.
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 21 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Zetnij dużym nożem wypukły wierzch ciasta, by je wyrównać. Wierzch skonsumuj albo pokrusz i odłóż do ozdoby (możesz „okleić” okruszkami brzeg ciasta, wcześniej smarując go cienką warstwą bitej śmietany).
Rozpuść kawę w odrobinie mleka (około 30 ml). W reszcie mleka rozpuść żelatynę. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Stopniowo wsyp przesiany przez sitko cukier puder, a następnie wlej kawę. Jeśli chcesz, odłóż trochę ubitej śmietany z kawą do dekoracji. Do reszty dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj (tak, by rozprowadzić ją równomiernie w całej objętości śmietany).
Włóż ciasto do tortownicy, w której się piekło. Na wierzch wyłóż kawową piankę. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny (do czasu, aż pianka stężeje).
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z połowy ilości proszku i w 200 ml wody. Przestudź. Nie zdejmując nadal obręczy tortownicy, cienką warstwę galaretki wylej ostrożnie (najlepiej po jednej łyżce) na stężałą piankę kawową. Wstaw tortownicę z powrotem do lodówki. Gdy galaretka stężeje, możesz zdjąć obręcz i dodatkowo ozdobić ciasto.