Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie poprawia humoru jak pyszny deser. Nasze ciasto bez pieczenia z kiwi to jedna z tych propozycji, obok których trudno przejść obojętnie. Przekonaj się!
Tortownica o średnicy 24 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1942
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3167
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1230
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1997
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1942
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3167
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1230
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1997
Składniki
Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj cukier i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj margarynę, sok z cytryny, jajko i zagnieć ciasto, które potem włóż do lodówki do schłodzenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wylep dno ciastem i zrób lekki brzeg dookoła blaszki. Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia.
Połowę mleczka kokosowego zagotuj, a w drugiej połowie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleczka. Ugotuj jak budyń i przestudź. Żółtka jajek utrzyj z cukrem, aż uzyskasz białą masę, dodaj następnie na zmianę zmielony ser i mleczko kokosowe. Na koniec dodaj kaszkę manną i mąkę pszenną, sok z cytryny i likier kokosowy. Utrzyj wszystko. Do gładkiej masy serowej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wylej wszystko na upieczony spód. Ciasto ponownie włóż do piekarnika na 40 minut.
W międzyczasie umieść w misce śmietankę, mascarpone i cukier puder. Wymieszaj wszystko mikserem na najwyższych obrotach, aż krem zgęstnieje. Przełóż go do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki nakładaj dookoła ciasta, robiąc kleksy. Na środku ciasta poukładaj obrane i pokrojone w plastry kiwi. Całość na koniec możesz oprószyć startą, mleczną czekoladą.