Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z jabłkami to ciekawa alternatywa dla jabłecznika i szarlotki. Deser jest prosty i szybki w wykonaniu. Smak nadzienia podkręca delikatny dodatek rumu i cynamonu.
Uwielbiam jesień za grzybobranie. Wspaniale jest móc przygotować z własnoręcz...
Odsłon: 736
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 232
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1365
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 451
Uwielbiam jesień za grzybobranie. Wspaniale jest móc przygotować z własnoręcz...
Odsłon: 736
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 232
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1365
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 451
Składniki
Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek i przełóż każde z nich do osobnych misek. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną masę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru. Połącz ze sobą obie masy jajeczne, delikatnie przekładając pianę z białek do żółtek. Ostrożnie zamieszaj. Dodaj przesianą mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę ciasta. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Biszkopt piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z foremki i ostudź na ruszcie. Przekrój je na dwa blaty.
Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w ćwiartki oraz usuń gniazda nasienne. Skrobię wymieszaj z 3 łyżkami soku jabłkowego w osobnej miseczce. Do dużego rondla wlej pozostały sok. Dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny oraz drobno pokrojone jabłka. Gotuj całość przez ok. 15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wlej przygotowaną wcześniej mieszankę skrobi i energicznie mieszaj, by uniknąć grudek. Gotuj nadzienie jeszcze przez około 5 minut, pod sam koniec wlewając rum. Zdejmij garnek z ognia i przestudź jego zawartość.
Dolny blat biszkoptu przenieś z powrotem do formy do pieczenia. Wyłóż nadzienie jabłkowe i równo rozprowadź. Następnie przykryj jabłka drugim blatem biszkoptu.
Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, po czym możesz wyjąć je z formy. Ciasto biszkoptowe z jabłkami posyp cukrem pudrem przed podaniem.