Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto błazen to przepyszny deser, który zrobi wrażenie na każdym bez wyjątku! Puszysty biszkopt przełożony wiśniami w alkoholu oraz kremem śmietankowym. Całość zwieńczona orzeszkami w karmelu i polewą czekoladową! Jeden kawałek to będzie mało.
tortownica o średnicy 26 cm, mikser, patelnia
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1001
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12000
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1001
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12000
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy stopniowo cukier. Na sam koniec dodajemy po jednym żółtku. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Składniki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika. Opuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Otwieramy słoik z wiśniami. Owoce odcedzamy na sitku. Sok zlewamy do szklanki. Do soku dodajemy alkohol. Składniki mieszamy.
Odsączone wiśnie z kompotu przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem, smażymy na wolnym ogniu. W osobnej miseczce rozpuszczamy w wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlewamy do garnka z owocami. Całość gotujemy do zgęstnienia.
Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Ciasto nasączamy wiśniowym ponczem. Na biszkopt rozkładamy wiśniową frużelinę. Ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Schłodzoną słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Do bitej śmietany dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Śmietankową masę ponownie ubijamy mikserem do momentu aż nabierze odpowiedniej puszystości i gęstości.
Kremem śmietankowym przykrywamy warstwę wiśni. Powierzchnie wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki.
W tym czasie zajmujemy się orzechami. Na patelnię wysypujemy cukier, który następnie zalewamy wodą. Składniki mieszamy, tak, żeby nic nam się nie przypaliło. Następnie dodajemy masło i szczyptę soli. Na koniec wrzucamy połamane orzechy. Składniki dokładnie mieszamy, żeby orzechy w całości został pokryte karmelem.
Orzeszki w karmelu przekładamy na talerz, powierzchnię wyrównujemy, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone orzeszki w karmelu zdejmujemy z talerza, łamiemy na kawałki i wykładamy na górę naszego ciasta.
Gorzką czekoladę łamiemy na kostki i przerzucamy do rondelka. Całość zalewamy mlekiem. Gotujemy do rozpuszczenia. Polewą czekoladową dekorujemy ciasto.
Ciasto błazen przed serwowaniem schładzamy przez minimum 2-3 godziny w lodówce. Smacznego!