Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bośniaczka to ciekawa, pyszna i prosta odmiana sernika z suszonymi śliwkami. Nadzienie wręcz rozpływa się w ustach, a kruche ciasto przyjemnie kontrastuje się z kremowym serem twarogowym.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj kruchy spód. Mąkę przesiej na blat, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i szczyptę soli. Składniki siekaj nożem, a następnie rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Uformuj ciasto w kulę i owiń ją w folię spożywczą. Włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Mieszaj do połączenia składników.
Złóż ciasto. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 26 cm i wyłóż formę do tarty o średnicy ok. 22 cm, wykładając brzegi do góry. Na ciasto wyłóż równomiernie suszone śliwki i zalej je masą twarogową. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto Bośniaczka piecz przez 50-60 minut do ścięcia masy i lekko zezłocenia wierzchu. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstaw je do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować deser listkami świeżej mięty.