Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, które przypomina popularny batonik.
 
        Forma 30 cm x 25 cm
 
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17279
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6662
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17279
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6662
 
         
        Składniki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 30 min. Zimny biszkopt wyjąć z formy i przeciąć na dwa blaty.
KREM CZEKOLADOWY Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym. Jeden blat biszkoptowym posmarować kremem i przykryć drugim.
KREM KOKOSOWY Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 min., co jakiś czas przemieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozmieszać budyń. Wlać do gotujących się wiórek i gotować przez chwilę, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.
POLEWA CZEKOLADOWA Masło roztopić. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Polewą posmarować ciasto.