Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bramy raju to mocno jagodowy sernik z delikatnym i rozpływającym się w ustach jogurtem greckim na wierzchu. Deser ten to idealny pomysł na ochłodę w letnie dni i wykorzystanie tych owocowych darów natury.
Składniki
Przygotuj spód. Umieść herbatniki w misie robota kuchennego i rozdrobnij na proszek. Dodaj masło i cukier. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą łyżki wylep spód i boki tortownicy o średnicy 22 cm, dobrze dociskając. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 8 minut. Wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej.
Przygotuj warstwę serową. Utrzyj ser twarogowy z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym z nich na średnich obrotach. Zmniejsz prędkość miksowania do niskiej i dodaj śmietanę oraz wanilię. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj umyte i osuszone jagody. Wmieszaj je delikatnie drewnianą łyżką.
Masę wylej na podpieczony spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez 65-75 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie.
Wyjmij ciasto i ostudź całkowicie. Na wierzchu rozprowadź jogurt grecki. Jeśli dysponujesz tylko jogurtem naturalnym, weź garść jagód i rozgnieć je, a następnie wymieszaj z nabiałem. Przed podaniem posyp ciasto bramy raju jagodami.