Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z przepisu siostry Anastazji. Byc może nie wszyscy je znają. Pyszna masa cappuccino w zestawieniu z kokosem i biszkoptem kakaowym to idealne połączenie. Polecam!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1139
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1139
Składniki
Biszkopt: mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy suche składniki i lekko mieszamy . Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 160-180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na 2 blaty.
Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy bułą tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.
Masa: pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żotka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.
Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składnikow.
Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiorkami.