Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chałwowe nie jest typową propozycją świąteczną, ale może stanowić smakowite urozmaicenie słodkiego menu.
Tortownica 22 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do piany cukier, a kiedy się rozpuści, dodaj żółtka (po kolei).
Przesiej do osobnego naczynia obie mąki. Przesyp je partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułką – tylko do połączenia składników (tak, aby piana nie opadła).
Przelej ciasto do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt upuść na ziemię (w tortownicy) z wysokości około pół metra – dzięki temu nie opadnie! Odstaw do wystudzenia.
Roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Połącz zimną masę chałwową z mascarpone i zmiksuj krótko. Przełóż kremem blaty biszkoptu. Wierzch posmaruj masą czekoladową i udekoruj orzechami. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj krem chałwowy. Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę. Rozpuść w niej pokruszoną chałwę i czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę. Wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.