Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cheops to niezwykle efektowne wizualnie i smakowo ciasto, które przypomina grobowiec faraonów. Wewnątrz jednak, zamiast sarkofagów, znajdziesz słodko-kwaśne owoce!
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18253
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2604
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 232
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 343
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5491
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18253
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2604
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 232
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 343
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5491
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę z siekanym drobno masłem. Dodaj śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć wszystko do uzyskania miękkiej i lekko klejącej konsystencji. Włóż ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm. Przygotuj papierowy szablon o kształcie prostokąta o wymiarach 20x6 cm. Wytnij według niego 10 równych kształtów.
Jeśli używasz mrożonych malin, należy je najpierw dobrze odcedzić z nadmiaru płynu i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Owoce rozłóż na paskach ciasta i zawiń ruloniki, sklejając je na górze. Za pomocą wykałaczki zrób po kilka nakłuć w każdym ruloniku.
Połóż ciasto z malinami na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza przez ok. 20 minut, do ładnego zbrązowienia. Wyjmij je i ostudź całkowicie.
Przygotuj warstwę budyniową. Z mleka odlej pół szklanki, a pozostałe przelej do garnka i postaw na ogniu.
W szklance z mlekiem wymieszaj budynie i dodaj mieszaninę do ciepłego płynu w garnku. Dołóż cukier. Zagotuj, cały czas mieszając.
Zdejmij budyń z ognia i przykryj go szczelnie folią spożywczą. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce zimnego już budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Złóż ciasto. Na paterze połóż obok siebie cztery ruloniki z ciasta, sklejając je niewielką ilością kremu budyniowego. Na wierzchu rozsmaruj ok. 1/3 pozostałego budyniu. Następnie połóż trzy ruloniki z ciasta, tworząc piramidę. Znowu połóż krem, dwie rurki, krem i ostatnią rurkę.
Za pomocą szpachelki lub łopatki wyrównaj brzegi ciasta, by tworzyły ściany piramidy Cheopsa.
Na górze ciasta połóż warstwę śmietanową i ponownie wyrównaj całość szpatułką, tworząc piramidę.
Ciasto Cheops wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.