Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chorwackie składa się z czterech różnych warstw przełożonych cienkim ciastem filo. Raz spróbowane z pewnością trafi na listę twoich ulubionych!
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Masa makowa Mleko wlej do garnka, dodaj mak, cukier i cukier waniliowy. Wszystko gotuj, cały czas energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą dodaj rodzynki. Masę makową trzymaj na dużym ogniu do momentu, aż stanie się miękka. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Masa serowa Do dużego naczynia przełóż ser, dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i wszystko zamieszaj. Jako ostanie dodaj masło (najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej).
Masa orzechowa Do garnka przelej mleko i zagrzej. Dodaj cukier, gdy się rozpuści zdejmij naczynie z palnika. Wsyp orzechy i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Masa jabłkowa Do obranych i startych na dużych oczkach jabłkach dodaj cynamon i cukier.
Złożenie ciasta 1,5 kostki masła rozpuść. Na dnie blaszki wyłóż 3 arkusze ciasta filo i za pomocą pędzelka rozprowadzić na nich masło. Jako pierwszą wyłóż masę makową. Przykryj ją pojedynczą warstwą ciasta i znowu posmaruj masłem po całej powierzchni. Czynność tę powtarzaj dla kolejnych warstw – masy serowej, orzechowej i jabłkowej. Zanim jednak rozprowadzisz jabłka po cieście, odciśnij owoce z nadmiaru soku.
Ostatnią warstwę przykryj 3 arkuszami filo i posmaruj resztą roztopionego masła. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Najlepiej smakuje podane gdy jest jeszcze ciepłe.