Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim warzywniaku dojrzały już pierwsze cukinie, więc obowiązkowo na moim stole musiało zagościć ciasto z cukinii. Robiłam już różne ciasta z dodatkiem tego warzywa i za każdym razem były pyszne. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto cukiniowe o smaku waniliowym, z dodatkiem wiśni. Ciasto jak zwykle wyszło puszyste i wilgotne zarazem. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate wiśnie. Takie ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105484
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4555
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105484
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4555
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Składniki
Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęłam je więc wcześniej z lodówki. Cukinię obrałam. Wydrążyłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, lekko posoliłam i odstawiłam, żeby puściła sok. Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i na najwyższych obrotach ubijałam je na jasną puszystą masę. Do ubitych jajek, ciągle miksując dolałam cienkim strumieniem olej i olejek waniliowy. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Na koniec do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię. Wszystko ponownie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtoczyłam w mące i poutykałam w ciasto. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu przestudziłam je kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i wystudziłam na blacie kuchennym. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.