Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Ciężkie, wilgotne i wcale nie puszyste, ale smaczne. Uczta dla wielbicieli czekolady. W środku kakao i posiekana czekolada, a na wierzchu polewa czekoladowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady, ponieważ samo ciasto nie jest za słodkie, dlatego pomyślałam, że mleczna czekolada będzie tu fajnie pasować. Piekłam w tortownicy 25 cm.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Składniki
Czekoladę posiekać nożem. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Dodać jajka, olej i śmietankę. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Ciasto będzie gęste. Wymieszać łyżką, tak żeby połączyła się z ciastem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60-70 minut. U mnie piekło się 65 minut, ale czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Kiedy ciasto przestygnie, przygotować polewą czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę i podgrzać, żeby była ciepła. Następnie dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż się rozpuści. Można jeszcze chwilkę podgrzać, jeśli słabo się rozpuszcza. Gotową polewę, odstawić żeby trochę przestygła. Następnie polać wystudzone ciasto.