Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe wychodzi bardzo dobre oraz puszyste. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki
Ogrzej jajka, np. w misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
W garnuszku umieść pokrojone masło i połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewaj na minimalnym ogniu do czasu roztopienia się składników i otrzymania gładkiej masy. Odstaw z ognia, dodaj mleko i wymieszaj.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Do mąki dodaj ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksuj do połączenia składników w jednolite ciasto.
Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
Polej polewą: do garnuszka włóż połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone maslo, cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi.